Bruine rattenbestrijding

Zeker wanneer u bijvoorbeeld kippen, vogels of konijnen om uw huis heeft is de kans groot dat u een keer te maken krijgt met bruine ratten. Deze ratten komen af op de voeding voor uw dieren en nestelen zich graag in plekken waar veel materiaal ligt en ze zich goed kunnen verschuilen. Een kippen- of konijnenhok is dan natuurlijk de ideale plek voor de bruine rat.

Bruine rat
 

Hoe herken ik bruine ratten?

De kleur van de rat varieert enorm, maar meestal zien we grijsbruine ratten met een iets lichtere buik. De rat is stevig gebouwd en heeft een stompe snuit en goed zichtbare oren. De bruine ratten zijn 20 tot 30 centimeter lang en hun staart is iets korter dan het lichaam zelf. 

Uitwerpselen van de rat zijn stomp tot 2 centimeter lang en 0,5 centimeter dik. Wanneer er erg veel bruine ratten aanwezig zijn kun je zelfs looppaden en buiksmeersporen tegenkomen op plekken waar ze zich veel en lang verplaatsen.

Bruine rat
 

Hoe kom ik aan bruine ratten?

We zien de bruine rat over het algemeen vaker dan zijn ‘broer’ de zwarte rat. Bruine ratten komen vaak voor bij mensen die kippen, konijnen, vogels en/of andere dieren houden. De kans op ratten is hier vooral groter door het aanbod van voedsel.

Agrarische bedrijven hebben hierdoor vaak last van ratten, het is hier immers zo goed als onmogelijk om al het voedsel goed af te sluiten en daarnaast zal het vee af en toe knoeien waar dan weer ratten op af komen.

Daarnaast valt het op dat er een toename is van de overlast van ratten wanneer er in de omgeving oude gebouwen worden afgebroken. Het leefgebied van deze ratten is dan niet meer toegankelijk waardoor zij op zoek gaan naar een nieuwe plek.

 

Hoe kom ik van bruine ratten af?

Ratten komen vooral voor op plekken waar veel materiaal opgeslagen staat, waar goede schuilmogelijkheden zijn en waar ze bij voedsel kunnen. Om ratten te voorkomen doe je er dus goed aan om te zorgen dat uw erf, tuin of bedrijfsterrein goed opgeruimd is en het aanbod van voedsel tot een minimum is beperkt.

Wanneer ook de technische staat van de woning of het bedrijfspand in goede staat is heb je er alles aan gedaan om het de ratten zo moeilijk mogelijk te maken om de woning of het bedrijfspand binnen te komen.

Als je bovenstaande adviezen opvolgt zal de kans op ratten afnemen. Helaas is dit geen garantie dat je ook daadwerkelijk geen last zult krijgen van ratten. Het zorgt er wel voor dat je de kans op ratten tot minimaliseert en mocht u toch last krijgen van ratten dan zullen deze adviezen ervoor zorgen dat de bestrijding eenvoudiger, sneller en goedkoper gerealiseerd kan worden.

Net als bij muizen, denken veel mensen bij ratten aan het plaatsen van een val. En net als bij muizen is een val een goede oplossing voor het bestrijden van één rat. Bij een rattenplaag is de ratten-val of klem echter slechts een onderdeel van het bestrijdingsplan.

Rattenval
 

Hoe werkt bruine rattenbestrijding door VEPO Diensten?

Wanneer bovenstaande adviezen zijn opgevolgd maar u toch last blijft houden van ratten dan zal er rattenbestrijding moeten plaatsvinden. Dit kan op verschillende manieren.

VEPO Diensten kan in uw woning of bedrijfspand werken met lokdozen met klemmen of met losse klemmen, de keuze voor lokdozen of losse klemmen is afhankelijk van de situatie. Wanneer hiermee niet het gewenste resultaat wordt behaald kunnen we overgaan tot het gebruik van rodenticiden.

Indien de rattenbestrijding buitenshuis plaats moet vinden gaat VEPO Diensten aan de slag met mechanische bestrijding doormiddel van het plaatsen van klemmen, vangkooien, elektrische vallen en soms door gebruik te maken van luchtwapens.

VEPO Diensten zal ratten enkel met luchtwapens bestrijden na hiervoor ontheffing te hebben gekregen (dit is niet mogelijk in kleinere particuliere tuinen).

Hierbij is uw hulp noodzakelijk om volle klemmen te legen en opnieuw uit te zetten. Mocht u dit liever niet zelf doen dan kunnen wij dit voor u uitvoeren indien opgenomen in het service contract of indien afgesproken met de particulier.