Bedwantsenbestrijding

De bedwants is voor veel mensen nachtmerrie. De bedwants komt namelijk voor in, de naam doet het al vermoeden, het bed! De plek waar u normaal gesproken tot rust zou moeten komen en geen zorgen zou moeten hebben over eventuele ongenode gast in huis, of in dat geval dus zelfs uw bed.

Bedwants

Bedwantsen komen vooral voor in tropischere gebieden en Amerika maar jammer genoeg zien we de bedwants ook steeds vaker in Nederland. Negen van de tien keer neemt het slachtoffer de bedwants mee vanuit zijn of haar vakantieadres. We raden u dan ook ten zeerste aan om uw (hotel)kamer goed te controleren op bedwantsen om hiermee een kostbare bedwantsenbestrijding met stoomapparaat en/of warmte tent te voorkomen.

 

Hoe herken ik bedwantsen?

Wanneer u kleine insecten opmerkt in uw bed of in uw beddengoed dan kunnen we eigenlijk al vrij snel concluderen dat u last heeft van bedwantsen. Bedwantsen hebben een plat en ovaalvormig lijf van 4,5 tot 9 millimeter lang. Daarnaast zijn bedwantsen erg snel en hebben zij een roodbruine kleur. Wanneer de Bedwantsen net hebben genoten van een bloedmaaltijd zijn zij meer donkerrood van kleur.

 

Hoe kom ik aan bedwantsen?

Het is goed mogelijk dat u de bedwants heeft meegenomen vanaf uw vakantieadres in de tropen maar tegenwoordig zien we ook steeds meer bedwantsplagen in Amerika. In Nederland zien we de bedwants veel in hotels of huizen welke worden verhuurd. De bedwants kruipt dan bijvoorbeeld in uw bagage of kleding en kan op deze manier uw woning binnenkomen.

Bedwants op stof

Mocht u op uw vakantiebestemming een hotelkamer hebben waarin uw bedwantsen ontdekt dan raden wij u aan om een andere kamer te vragen, mocht er geen andere kamer beschikbaar zijn dan doet u er goed aan om na te denken over een ander hotel.

Wanneer u op reis bent doet u er goed aan om uw koffer in een af te sluiten plastic zak op te bergen. Het is niet het meest praktische manier om uw koffer op te ruimen maar het kan u thuis een enorme last besparen. Wanneer u veel op reis bent of bijvoorbeeld vaak in hotels verblijft vanwege u werk raden we u aan om een geschikte, afsluitbare zak aan te schaffen waarin de bagage kan worden opgeborgen.

 

Hoe kom ik van bedwantsen af?

Bedwantsen zijn te bestrijden met een chemisch middel maar meestal is dit erg arbeidsintensief en het is moeilijk om van te voren aan te geven hoe effectief de behandeling zal zijn. Er zijn namelijk veel ongedierte-bestrijdingsmiddelen op de markt waar de bedwants niet gevoelig voor is. Daarnaast is het mogelijk om bedwantsen te bestrijden met hitte, de plek waar de bedwantsen zich bevinden zal dan worden verwarmt tot zo’n 50˚. U zult begrijpen dat deze methode enkel op specifieke locaties gebruikt kan worden.

Een andere methode is het gebruik van een stoomapparaat, dat speciaal is gemaakt, voor de bestrijding van bedwantsen. De volledige ruimte en de spullen waarin de bedwantsen zich bevinden zullen dan behandeld moeten worden met dit stoomapparaat. Eventuele kledingstukken of andere objecten welke niet tegen de stoom kunnen zullen in een speciale tent geplaatst worden waarin we de temperatuur, zo’n 1 tot 1,5 uur, verhogen naar 50˚.

De behandeling met het stoomapparaat is een erg arbeidsintensieve behandeling aangezien de gehele ruimte en de spullen, welke in aanraking zijn gekomen met de bedwantsen, behandeld moeten zullen worden. Qua kosten doet u er dus goed aan om zoveel mogelijk te voorkomen dat u bijvoorbeeld bedwantsen vanuit uw vakantieadres meeneemt naar huis!

Los van het feit dat u waarschijnlijk niet zit te wachten op ongenode gasten in uw bed, kan de bedwants ook bijten. Een bedwantsen beet is onplezierig, jeukt en zal rood worden. Kenmerkend van de bedwantsen beet is dat er vaak meerdere beten op een klein oppervlakte plaatsvinden.

Bedwants beten op rug
 

Hoe werkt bedwantsenbestrijding door VEPO Diensten?

Voor de bestrijding van bedwantsen zal er altijd eerst inspectie worden uitgevoerd om er zeker van te zijn dat we te maken hebben met de bedwants. Bij twijfel zal er een periode van monitoring plaatsvinden of kunnen er honden ingezet worden om de bedwantsen te traceren.

VEPO Diensten bestrijdt de bedwantsen met een stoomapparaat en een warmte tent. Normaal gesproken is dit effectief tegen alle stadia van ontwikkeling van de bedwants. Na deze behandeling zal preventief gebruik gemaakt worden van een chemisch middel. Dit middel zal op strategische plekken gespoten worden (hoofd- en voeteneind van uw bed).

Het is ook mogelijk enkel gebruik te maken van de chemische middelen. U dient er hierbij wel rekening mee te houden dat deze procedure minimaal vier keer moet worden uitgevoerd aangezien de eitjes van de bedwants niet gevoelig zijn voor chemische middelen.

Al met al doet u er dus goed aan om te voorkomen dat u last krijgt van bedwantsen in plaats van deze te bestrijden. Controleer de kamer van uw vakantieadres uiteraard op de bedwants zelf maar ook op uitwerpselen of vervel huidjes van de bedwants.